Tuesday, November 29, 2011

Penggoncangan

32
Aku melihat sesetengah orang yang kuat iman dan berseru dengan rasa derita, merayu kepada Tuhan. Wajah mereka pucat. Ketara sekali sangat cemas yang menggambarkan ada pergelutan dalaman dalam diri mereka. Ada ketegasan dan kegigihan yang besar terpantul dari wajah-wajah mereka. Sementara itu titisan peluh banyak terkumpul di dahi mereka lalu gugur berjatuhan. Sekali sekala wajah-wajah mereka bercahaya dengan tanda restu Tuhan. Sekali lagi kelihatan pandangan cemas, sungguh-sungguh dan serius  terpantul dari wajah mereka.

Para iblis berkumpul mengelilingi dan menekan kegelapan ke atas mereka untuk menutup Yesus dari pandangan mereka. Dengan itu mata mereka tertarik kepada kegelapan yang menyelubungi mereka dan mereka tidak akan mempercayai Tuhan bahkan merungut terhadap-Nya. Satu-satunya keselamatan bagi mereka adalah dengan menetapkan pandangan mata ke atas. Malaikat-malaikat mempunyai tanggungjawab ke atas umat Tuhan. Bila suasana beracun dari para iblis menyelubungi orang-orang yang cemas itu, malaikat-malaikat yang diberi tanggungjawab ke atas orang-orang itu terus-menerus mengibas-ngibaskan sayap-sayap bagi menyuraikan kegelapan tebal yang menyulubungi mereka.

Tuesday, November 22, 2011

Tamak Haloba

31
Aku melihat Syaitan dan para iblisnya bermusyawarah. Syaitan itu menyuruh para iblisnya beredar untuk memasang jerat-jerat terutama untuk mereka yang menantikan ketibaan Yesus kedua kali dan yang memelihara semua hukum Tuhan. Syaitan memberitahu para iblisnya yang semua gereja sedang tidur. Dia akan meningkatkan kuasanya dan perbuatan-perbuatan yang menghairankan. “Ini boleh memukau mereka. Tetapi kumpulan pemelihara Sabat itu kita benci. Mereka itu berterusan bekerja menentang kita dan mengambil pengikut kita untuk memelihara hukum Tuhan yang dibenci itu.”

Monday, November 21, 2011

Spiritualisme

30
Aku melihat padah penipuan. Syaitan mempunyai kuasa untuk membawa satu penjelmaan bentuk-bentuk di hadapan kita menyerupai saudara-saudara dan sahabat handai kita yang kini telah tidur dalam Yesus. Penjelmaan itu dilakukan seolah-seolah benar-benar hadir, kata-kata yang mereka ucapkan ketika masih hidup yang sudah biasa kita dengar akan diucapkan. Dengan nada suara yang sama seperti pada waktu mereka masih hidup akan kedengaran di telinga kita. Semua ini bertujuan untuk memperdayakan dunia dan memerangkapkan mereka untuk percaya kepada penipuan ini.

Aku melihat bahawa orang-orang salih mestilah mempunyai kefahaman yang teliti terhadap kebenaran terkini daripada Alkitab yang mereka harus pelihara. Mereka harus memahami keadaan orang-orang mati sebab roh-roh jahat akan muncul kepada mereka, mengaku sebagai saudara-saudara dan sahabat handai mereka yang dikasihi, yang akan mengatakan kepada mereka ajaran-ajaran yang tidak berdasarkan Alkitab. Syaitan dan iblis-iblisnya akan melakukan segala yang ada dalam kuasa mereka untuk menguja simpati dan mengadakan mukjizat-mukjizat di hadapan orang-orang salih untuk mengesahkan apa yang mereka sampaikan itu. Umat Tuhan haruslah bersedia bertahan menghadapi roh-roh ini dengan kebenaran Alkitab bahawa orang-orang mati tidak mengetahui apa-apa dan yang menjelma itu adalah roh-roh jahat.

Tuesday, November 15, 2011

Pelantar Kukuh

29

Aku melihat satu kumpulan orang yang berpegang kepada pendirian dan sudah bersedia, tidak memberi muka kepada mereka yang cuba mengubah kepercayaan yang sudah sedia wujud oleh tubuh itu. Tuhan merestui pendirian mereka. Aku telah diperlihatkan tiga langkah – satu, dua dan tiga - perutusan malaikat pertama, kedua dan ketiga. Kata malaikat itu, malang kepada yang mengubah satu blok atau mengocak satu pin perutusan-perutusan ini. Pengertian yang betul terhadap perutusan ini amatlah penting. Akhir nasib seseorang itu bergantung kepada cara bagaimana mereka menerima perkhabaran tersebut. Sekali lagi aku dibawa untuk mengimbas kembali perutusan-perutusan tersebut dan melihat betapa besar pengorbanan umat Tuhan menempuh pengalaman yang mereka lalui. Pengalaman itu mereka perolehi melalui penderitaan dan konflik yang berat. Tuhan memimpin mereka, langkah demi langkah sepanjang jalan sehingga Tuhan meletakkan mereka pada pelantar kukuh yang tidak dapat digoyahkan lagi. Kemudian aku melihat orang-orang perseorangan yang menghampiri pelantar tersebut, sebelum menaikinya mereka memeriksa dasarnya. Ada di antara mereka yang bergirang dengan serta merta naik ke atasnya. Ada pula yang lain mula mencari kecacatan letak dasarnya. Mereka ingin pembaikan dilakukan supaya pelantar itu lebih sempurna dan orang akan lebih gembira. Ada pula yang melangkah turun untuk memeriksa dasarnya, menemui kesilapan pada dasar itu dan mengatakan dasar itu terletak pada tempat yang salah. Tetapi aku melihat hampir semua yang berdiri teguh di atas pelantar menggesa mereka yang telah turun itu supaya menghentikan rungutan mereka kerana Tuhan adalah Jurubina Agung dan mereka hendak menentang Dia. Mereka telah mengimbas kembali pekerjaan indah Tuhan yang telah membawa mereka kepada pelantar yang kukuh itu. Dengan seia sekata mereka mengangkat mata mereka ke langit dan dengan suara yang kuat memuliakan Tuhan. Perkara ini memberi kesan kepada mereka yang telah merungut dan meninggalkan pelantar itu. Kemudian dengan pandangan rendah hati mereka naik semula ke atas pelantar itu. 

Sunday, November 13, 2011

Perutusan Malaikat ketiga

28
Ketika pelayanan Yesus di Tempat Suci berakhir, Dia beredar ke Tempat Yang Maha Suci dan berdiri di hadapan peti yang mengandungi undang-undang Tuhan, Dia mengutuskan satu malaikat perkasa yang lain ke bumi membawa perutusan yang ketiga. Dia menaruhkan satu kertas kulit ke tangan malaikat itu. Ketika malaikat itu turun ke bumi dalam kuasa dan kehebatan, dia mengisytiharkan satu amaran yang paling menakutkan, ancaman paling mengerikan pernah ditanggung oleh manusia. Perutusan ini diadakan untuk menyedarkan umat Tuhan supaya sentiasa berjaga-jaga dan untuk menunjukkan kepada mereka bahawa masa pencubaan dan keazaban itu ada di hadapan mereka. Kata malaikat itu, “Mereka akan dibawa kepada pertempuran jarak dekat dengan binatang itu dan imejnya. Satu-satunya harapan keselamatan kekal bagi mereka adalah tetap berpegang teguh. Walaupun kehidupan mereka menghadapi risiko namun mereka harus berpegang teguh kepada kebenaran.” Malaikat ketiga itu mengakhiri perutusannya dengan kata-kata, “Di sinilah kesabaran orang-orang salih, di sinilah mereka yang memelihara hukum-hukum Tuhan dan mempunyai iman kepada Yesus.” Ketika dia mengulangi kata-kata ini, dia menunjuk ke arah Sanktuari syurga. Minda mereka yang menuruti perutusan ini diarahkan kepada Tempat Maha Suci di mana Yesus berdiri di hadapan peti itu, melakukan pengantaraan-Nya yang terakhir bagi pihak semua orang yang belas kasihan masih diperlengahkan dan juga untuk orang-orang yang secara jahil telah melanggar undang-undang Tuhan. Pendamaian ini dilakukan untuk orang-orang mati yang benar dan juga untuk orang-orang hidup yang benar. Yesus melakukan pendamaian bagi mereka yang telah mati, iaitu yang belum menerima terang atas hukum-hukum Tuhan dan yang berdosa secara jahil.

Friday, November 11, 2011

Sanktuari

27
Kemudian aku diperlihatkan kepada kekecewaan umat Tuhan yang menyedihkan. Mereka tidak melihat Yesus pada masa yang dijangkakan. Mereka tidak mengetahui mengapa Juruselamat mereka tidak datang. Mereka pasti tidak ada bukti mengapa masa nubuatan belum berakhir. Kata satu malaikat, “Adakah firman Tuhan telah gagal? Adakah Tuhan telah gagal menunaikan janji-janji-Nya? Tidak, Dia telah menunaikan semua janji-Nya. Yesus telah bangkit dan telah menutup pintu Tempat Suci di Sanktuari syurga, Dia telah membuka pintu masuk ke tempat Maha Suci dan masuk untuk menyucikan Sanktuari itu.”  Malaikat itu berkata, “Semua yang menunggu dengan sabar akan memahami misteri itu.” Manusia telah silap tetapi tidak ada kegagalan di pihak Tuhan. Semua yang dijanjikan Tuhan akan tercapai. Tetapi manusia telah silap dengan melihat ke bumi, mempercayai yang bumi itulah Sanktuari yang akan dicucikan pada pengakhir masa nubuatan. Jangkaan manusia telah gagal namun janji Tuhan tidak sama sekali. Yesus telah mengirimkan malaikat-malaikat-Nya untuk menunjukkan arah kepada orang-orang yang kecewa itu, memimpin minda mereka ke arah tempat yang Maha Suci di mana Dia menyucikan Sanktuari dan melakukan pendamaian khusus bagi Israel. Yesus mengatakan kepada malaikat-malaikat itu yang semua orang yang telah menemui-Nya akan memahami pekerjaan yang dilakukan-Nya itu. Aku melihat bahawa sementara Yesus berada di tempat Maha Suci itu, Dia akan berkahwin dengan Yerusalem Baru. Selepas Dia menyelesaikan pekerjaan-Nya di tempat Maha Suci itu, Dia akan turun ke bumi dalam kuasa raja dan mengambil orang-orang yang dikasihi itu kepada-Nya, iaitu orang-orang yang dengan sabar menunggu kedatangan-Nya.

Tuesday, November 08, 2011

Satu lagi Illustrasi

26

Aku telah ditunjukkan kepada minat seluruh syurga terhadap pekerjaan yang sedang berlangsung di muka bumi. Yesus menyuruh satu malaikat yang kuat dan perkasa turun ke bumi untuk memberi amaran kepada seluruh penghuni bumi supaya bersedia menghadapi kedatangan-Nya yang kedua kali. Aku melihat malaikat perkasa itu meninggalkan hadirat Yesus di syurga. Di hadapannya berangkat satu cahaya yang sangat terang dan penuh kemuliaan. Aku diberitahu bahawa misinya adalah untuk menerangi bumi dengan kemuliaannya dan memberi amaran kepada manusia akan murka Tuhan yang akan datang. Beribu-ribu orang menerima terang itu. Sebahagian daripada mereka kelihatan serius manakala yang lain menerimanya dengan girang dan terpesona. Terang itu dipancarkan kepada semua orang tetapi sebahagian hanya datang dibawah pengaruh terang itu dan tidak sepenuh hati menerimanya. Semua yang menerimanya menengadahkan muka mereka ke langit di atas dan memuliakan Tuhan. Banyak orang yang dilanda kemarahan. Para pelayan rohani dan orang-orang yang bersatu dengan kekejian dengan tegas menolak terang yang dipancarkan oleh malaikat perkasa itu. Orang-orang yang menerima terang itu menyingkirkan diri dari dunia dan bersatu dengan rapat bersama-sama.

Syaitan dan para iblisnya sibuk bekerja berusaha menarik minda semua yang mereka boleh lakukan untuk menjauhi terang itu. Kumpulan-kumpulan yang menolak terang itu ditinggalkan dalam kegelapan. Aku melihat malaikat itu memerhatikan dengan penuh minat orang-orang yang mengaku umat Tuhan, mencatat tingkah laku yang mereka bangunkan ketika perutusan yang berasal dari syurga itu diperkenalkan kepada mereka. Ketika begitu banyak orang yang mengaku mengasihi Yesus berpaling daripada perutusan syurgawi dengan cemuhan, ejekan dan kebencian, satu malaikat dengan kertas kulit pada tangannya membuat catatan yang memalukan. Seluruh syurga penuh dengan kemarahan oleh sebab Yesus telah dihina oleh orang-orang yang mengaku sebagai pengikut-Nya.

Aku melihat kekecewaan orang-orang yang percaya. Mereka tidak dapat bertemu dengan Tuhan pada masa yang dijangkakan. Adalah menjadi tujuan Tuhan untuk menyembunyikan masa hadapan dan membawa umat-Nya kepada satu titik keputusan. Tanpa titik masa ini, pekerjaan rancangan Tuhan tidak akan dapat diselesaikan. Syaitan mengetuai minda-minda banyak orang jauh ke masa yang akan datang. Satu tempoh masa yang diisytiharkan untuk kedatangan Kristus mesti membawa minda bersungguh-sungguh mencari satu persediaan masa kini. Sementara masa berlalu, mereka yang tidak menerima sepenuhnya terang daripada malaikat itu bersatu dengan mereka yang memandang hina perutusan syurgawi. Mereka memandang orang-orang yang kecewa itu dengan ejekan. Aku melihat malaikat di syurga berunding dengan Yesus. Mereka telah mencatatkan keadaan orang-orang yang mengaku pengikut Kristus. Berlalunya masa yang telah ditetapkan itu telah menguji dan mematangkan mereka. Banyak orang telah ditimbang dalam neraca dan didapati berkekurangan. Mereka semua dengan suara yang kuat mengaku sebagai orang-orang Kristian, namun gagal menuruti Kristus dalam setiap perkara. Syaitan sangat bergembira dengan keadaan orang-orang yang mengaku sebagai pengikut Kristus. Syaitan memasukkan mereka ke dalam perangkapnya. Syaitan telah membawa yang majoriti itu untuk meninggalkan jalan yang lurus dan mereka cuba memanjat naik ke syurga dengan cara-cara yang lain. Malaikat-malaikat melihat orang-orang yang tulen, yang bersih, dan yang suci. Semuanya bercampur dengan orang-orang berdosa di Sion serta orang-orang hipokrit pencinta dunia. Mereka telah menjaga kekasih-kekasih Yesus yang benar tetapi yang cemar memberikan kesan yang suci.

Mereka yang mempunyai hati yang bernyala-nyala dengan satu kerinduan dan keinginan menebal untuk melihat Yesus telah ditegah oleh orang-orang yang mengaku sebagai saudara daripada bersuara tentang kedatangan-Nya. Malaikat-malaikat telah melihat seluruh pemandangan dan bersimpati dengan umat sisa yang suka akan ketibaan-Nya. Satu malaikat perkasa lain telah disuruh turun ke bumi. Yesus menaruh pada tangannya satu tulisan. Ketika dia sampai ke bumi, dia berseru, “Sudah roboh! sudah roboh Babel!” Kemudian aku melihat orang-orang yang kecewa sekali lagi kelihatan girang, mengangkat mata mereka ke langit, mencari dengan iman dan berharap kepada ketibaan Tuhan. Tetapi banyak orang kekal dalam kebodohan seolah-olah sedang tidur. Namun aku dapat melihat tanda-tanda kesedihan besar pada wajah-wajah mereka. Orang-orang yang telah mengalami kekecewaan melihat dari Alkitab bahawa mereka berada dalam tempoh perlengahan dan mereka haruslah dengan sabar menunggu kegenapan penglihatan. Bukti-bukti yang telah membawa mereka kepada penantian akan Tuhan pada tahun 1843 juga telah membawa mereka menantikan kedatangan-Nya pada tahun 1844. Aku melihat bahawa majoriti mereka tidak mempunyai tenaga yang menandai iman mereka pada tahun 1843. Kekecewaan itu telah melunturkan iman mereka. Tetapi ketika orang-orang yang kecewa itu bersatu dalam seruan malaikat kedua, seluruh syurga memandang dengan minat yang mendalam dan menandai kesan perutusan itu. Syurga melihat orang-orang yang membawa nama Kristian berpaling dengan ejekan dan cemuhan kepada orang-orang yang telah mengalami kekecewaan itu. Apabila kata-kata keluar dari mulut pengolok-pengolok, “Kamu belum lagi naik ke atas!” Satu malaikat mencatatnya. Malaikat itu berkata, “Mereka mengolok-olok Tuhan.”

Aku ditunjukkan kepada masa ketika Elia diubah. Mantelnya jatuh kepada Elisa dan kanak-kanak jahat (atau anak-anak muda) mengikutinya mengolok-olok dengan seruan, “Naiklah botak, naiklah botak!” Mereka mengolok-olok Tuhan dan di sana mereka telah dijatuhkan hukuman. Mereka telah mempelajari hal itu daripada ibubapa mereka. Mereka yang mengejek-ejek dan mengolok-olok terhadap idea tentang orang-orang salih naik ke atas akan ditimpa malapetaka dari Tuhan dan akan menyedari bahawa itu bukan perkara kecil yang harus diremehkan dengan-Nya.

Yesus menyuruh malaikat-malaikat lain untuk terbang cepat bagi memulihkan dan memperkuatkan iman umat-Nya yang sedang menurun, menyediakan mereka untuk memahami perutusan malaikat yang kedua dan juga memahami langkah penting yang akan segera dilakukan di syurga. Aku melihat malaikat-malaikat ini menerima kuasa besar dan terang daripada Yesus, terbang laju ke bumi untuk memenuhi suruhan membantu malaikat kedua dalam pekerjaannya. Satu terang besar bersinar ke atas umat Tuhan ketika malaikat itu berseru, “Lihatlah Mempelai datang, pergilah kamu menyongsong dia.” Kemudian aku melihat mereka yang kecewa itu bangkit dan secara harmoni dengan malaikat kedua, mengisytiharkan, “Lihatlah Mempelai datang, pergilah kamu menyongsong Dia.” Terang daripada malaikat-malaikat itu menerobos kegelapan di merata tempat. Syaitan dan para iblisnya berusaha untuk menghalang terang itu daripada tersebar dan menyebabkan kesan-kesan yang telah ditentukan. Syaitan dan para iblisnya menegaskan kepada para malaikat Tuhan, memberitahu mereka bahawa Tuhan telah menipu orang-orang itu dan dengan seluruh terang dan kuasa, mereka tidak akan dapat membuat orang-orang itu percaya  bahawa Yesus akan datang. Malaikat-malaikat Tuhan meneruskan pekerjaan mereka walaupun Syaitan berusaha menghalang perjalanan pekerjaan itu dan menarik perhatian minda orang-orang itu daripada terang. Mereka yang menerima terang itu kelihatan gembira. Mereka menetapkan pandangan mata mereka ke langit dan merindui akan ketibaan Yesus. Sesetengah mereka dalam keadaan cemas, menangis dan berdoa. Mata mereka seperti tertumpu kepada diri mereka sendiri dan mereka tidak berani menengadah ke atas.

Satu terang yang sangat disenangi daripada syurga memisahkan kegelapan daripada mereka. Mata mereka yang tertumpu terhadap diri mereka dalam keputusasaan beralih menengadah ke atas manakala rasa terima kasih dan kegirangan suci terpancar dari setiap wajah.
Yesus dan seluruh malaikat memandang mereka dan berkenan sepenuhnya terhadap mereka yang setia menunggu itu.

Mereka yang menolak dan menentang terang perutusan malaikat pertama kehilangan terang yang kedua dan tidak mendapat faedah dengan kuasa dan kemuliaan yang menyertai perutusan yang ketiga, “Lihatlah mempelai datang.” Yesus berpaling daripada mereka dengan satu kerutan. Mereka telah menghina dan menolak-Nya. Mereka yang telah menerima perutusan itu dibalut dalam sekepul awan kemuliaan. Mereka menunggu dan berjaga serta berdoa untuk mengetahui kehendak Tuhan. Mereka sangat takut menyinggung Tuhan. Aku melihat syaitan dan para iblisnya berusaha untuk menutup terang syurgawi ini daripada umat Tuhan. Tetapi selagi orang-orang yang menunggu itu memelihara terang dan  menetapkan mata mereka terangkat dari bumi kepada Yesus, Syaitan tidak mempunyai kuasa untuk menghalang mereka daripada terang yang berharga ini.

Perutusan yang diberi dari syurga itu menimbulkan kemarahan Syaitan dan para iblisnya serta orang-orang yang mengaku mengasihi Yesus tetapi membenci kedatangan-Nya, mencemuh dan mengejek-ejek yang percaya dan setia. Tetapi satu malaikat mencatatkan semua penghinaan, semua cacian, setiap penderaan yang mereka alami dari orang-orang yang mengaku saudara. Terlalu banyak orang mengangkat suara mereka untuk berseru, “Lihatlah Mempelai datang,” dan meninggalkan saudaranya yang tidak menyukai kemunculan Yesus serta menghalang mereka daripada mengambil perhatian terhadap kedatangan-Nya yang kedua kali. Aku melihat Yesus memalingkan muka daripada orang-orang yang menolak dan membenci kedatangan-Nya. Kemudian Dia menyuruh malaikat-malaikat-Nya memimpin umat-Nya keluar daripada orang-orang yang cemar itu, jika tidak mereka juga akan tercemar. Mereka yang setia kepada perutusan berdiri bebas dan bersatu. Satu terang gemilang dan suci bersinar ke atas mereka. Mereka menolak dunia, memutuskan keinginan-keinginan mereka daripadanya dan mengorbankan kepentingan-kepentingan duniawi mereka. Mereka melepaskan harta dunia dan perhatian ghairah mereka tujukan kepada syurga, menjangka akan melihat Pembebas mereka yang dikasihi. Satu kegirangan suci dan murni terpancar daripada wajah-wajah mereka, membayangkan kedamaian dan kegirangan yang muncul dari dalam diri mereka. Yesus menyuruh malaikat-malaikat-Nya menguatkan mereka sebab masa pencubaan untuk mereka sudah di ambang pintu. Aku melihat bahawa orang-orang yang sedang menunggu itu belum lagi diuji seperti yang seharusnya. Mereka belum bebas daripada kesalahan. Aku melihat belas kasihan dan kebaikan Tuhan dalam mengirimkan satu amaran kepada manusia di bumi dan perutusan-perutusan yang berulang kali. Semua itu adalah untuk membawa mereka kepada satu tempoh yang telah ditetapkan untuk memimpin mereka kepada penyelidikan yang teliti. Juga untuk diri mereka sendiri supaya mereka boleh melepaskan diri daripada kesalahan-kesalahan yang telah diturunkan kepada mereka melalui ajaran-ajaran kafir dan pope. Melalui perutusan-perutusan ini, Tuhan telah membawa keluar umat-Nya di mana Dia boleh bekerja untuk mereka dalam kuasa yang lebih besar dan dimana mereka dapat memelihara semua hukum-hukum-Nya.

Rujuk : 2 Raja-raja 2:11-25; Daniel 8:14; Habakuk 2:1-4; Matius 25:6; Wahyu 14:8, 18:1-5

Wednesday, November 02, 2011

Pergerakan Advent Diilustrasikan

25

Aku melihat sebilangan kumpulan-kumpulan yang kelihatan seperti diikat bersama dengan tali pintal. Banyak orang dalam kumpulan-kumpulan itu betul-betul dalam kegelapan. Mata mereka tertuju ke bawah, ke bumi dan di sana kelihatan seperti tidak ada kaitan di antara mereka dengan Yesus. Aku melihat orang-orang perseorangan yang bertaburan di kalangan kumpulan-kumpulan yang berbeza itu, wajah-wajah kelihatan terang dan mata mereka menengadah ke langit. Pancaran terang dari Yesus, seperti sinar terang dari matahari dipantulkan kepada mereka. Satu malaikat menyuruh aku melihat dengan teliti dan aku melihat satu malaikat menjaga setiap orang yang mempunyai satu sinar terang manakala para iblis mengelilingi mereka yang dalam kegelapan. Aku mendengar suara satu malaikat berseru, “Takutlah akan Tuhan dan muliakanlah Dia kerana telah tiba saat penghakiman-Nya.”

Satu terang kemuliaan hinggap di atas kumpulan-kumpulan ini untuk menerangi semua yang akan menerimanya. Sesetengah mereka yang berada dalam kegelapan menerima terang itu dan bergembira manakala yang lain menolak terang dari syurga itu. Mereka mengatakan yang terang itu adalah satu penipuan untuk menyesatkan mereka. Terang itu berlalu daripada mereka dan meninggalkan mereka dalam kegelapan. Mereka yang telah menerima terang dari Yesus itu dengan riang ria menghargai peningkatan terang yang bernilai dipancarkan kepada mereka. Wajah-wajah mereka bersinar-sinar dan memancarkan keriangan suci sementara pandangan mereka dengan penuh minat menengadah kepada Yesus. Suara mereka kedengaran harmoni dengan suara para malaikat yang berseru, “Takutlah akan Tuhan dan muliakanlah Dia kerana telah tiba saat penghakiman-Nya.” Ketika mereka mengumandangkan seruan itu, aku melihat orang-orang dalam kegelapan itu meradak mereka dengan sisi dan dengan bahu. Kemudian banyak di kalangan yang menghargai terang kudus itu memutuskan tali pintal yang menjadi penghalang dan memisahkan diri daripada kumpulan-kumpulan itu. Apabila semakin banyak orang yang memutuskan tali pintal yang mengikat itu, orang-orang milik kumpulan-kumpulan yang berbeza ini, yang dimuliakan oleh mereka, melintasi kumpulan-kumpulan itu. Sebahagian dengan kata-kata yang menyenangkan manakala yang lain menunjukkan muka yang garang serta mengancam, mengikatkan tali pintal itu yang semakin lemah serta terus menerus berkata, “Tuhan beserta kita. Kita berdiri dalam terang. Kita mempunyai kebenaran.” Aku bertanya siapakah orang-orang itu. Aku diberitahu bahawa mereka itu adalah pelayan rohani dan orang-orang penting, yang telah menolak terang itu dan tidak rela orang lain menerimanya. Aku melihat mereka yang memelihara terang itu menengadah ke langit penuh minat dan berkeinginan ghairah, menantikan kedatangan Yesus untuk membawa mereka kepada-Nya. Segera selepas itu sekepul awan melintasi di atas mereka yang bergembira dalam terang itu. Muka mereka kelihatan sedih. Aku bertanya penyebab awan itu. Aku telah ditunjukkan bahawa itu adalah kekecewaan yang mereka alami. Pada ketika itu penantian kedatangan Juruselamat telah berlalu tetapi Yesus tidak juga datang. Kekecewaan menyelubungi mereka dan orang-orang yang dahulu pernah kulihat iaitu para pelayan rohani dan orang-orang penting, bergembira. Mereka yang telah menolak terang itu berasa telah menang besar manakala Syaitan dan para iblisnya turut bergembira di sekeliling mereka.

Kemudian aku mendengar suara malaikat yang lain, berkata, “Sudah roboh! sudah roboh Babel!” Satu terang bersinar ke atas orang-orang yang putus harapan. Dengan keinginan ghairah akan kedatangan-Nya, mereka sekali lagi menumpukan mata mereka kepada Yesus.

Kemudian aku melihat sebilangan malaikat bercakap dengan malaikat kedua yang berseru, “Sudah roboh! Sudah roboh Babel!” Malaikat-malaikat itu mengangkat suara mereka bersama malaikat kedua dan berseru, “Lihatlah, Mempelai sudah datang! Keluarlah kamu menyongsong Dia!” Alunan suara merdu para malaikat itu bagaikan berkumandang ke merata tempat. Satu cahaya yang sangat terang dan mulia menyinari sekeliling mereka yang memelihara terang yang telah diberikan kepada mereka. Muka mereka bercahaya dengan kemuliaan gemilang dan mereka bersatu dengan malaikat-malaikat dalam seruan, “Lihatlah, Mempelai sudah datang!” Ketika mereka mengangkat seruan dengan harmoni di kalangan kumpulan-kumpulan yang berbeza itu, orang-orang yang menolak terang itu menolak mereka dan dengan pandangan yang marah, menghina dan mengejek-ejek mereka. Tetapi malaikat-malaikat Tuhan mengipas-ngipaskan sayap ke atas orang-orang yang dianiaya. Syaitan dan para iblisnya pula berusaha menekankan kegelapannya ke sekelliling mereka, membawa mereka untuk menolak terang dari syurga.

Kemudian aku mendengar satu suara berkata kepada mereka yang telah ditolak-tolak dan diejek-ejek, “keluarlah kamu daripada mereka dan janganlah sentuh yang najis”. Sebilangan besar memutuskan tali pintal yang mengikat itu, mengikuti suara itu dan meninggalkan mereka yang dalam kegelapan. Mereka bersatu dengan yang terdahulu telah memutuskan tali pintal itu dan dengan riang ria menyatukan suara mereka dengan suara kumpulan kedua itu. Aku mendengar suara doa azab dan sungguh-sungguh dari segelintir yang masih bersama dengan kumpulan-kumpulan yang masih dalam kegelapan. Para pelayan rohani dan orang-orang penting itu mengelilingi dalam kumpulan-kumpulan yang berbeza, mengikat tali pintal dengan lebih kuat, tetapi aku masih mendengar suara doa yang bersungguh-sungguh. Kemudian aku mendengar mereka yang telah berdoa menjangkaukan tangan-tangan untuk mendapatkan pertolongan ke arah kumpulan yang bersatu dan telah bebas, bersuka ria dalam Tuhan. Jawapan daripada mereka, ketika dengan tekun menengadah ke langit dan menunjuk ke atas, adalah, “Keluarlah kamu daripada mereka dan asingkan diri.” Aku melihat orang-orang perseorangan bergelut untuk membebaskan diri dan akhirnya mereka dapat memutuskan tali pintal yang mengikat mereka itu.  Mereka menentang usaha-usaha yang telah dilakukan untuk mengikat tali pintal itu dengan lebih ketat lagi dan tidak menghiraukan kenyataan tegas, “Tuhan ada bersama kita, Kita mempunyai kebenaran itu.” Orang-orang perseorangan terus menerus meninggalkan kumpulan-kumpulan dalam kegelapan dan bergabung dengan kumpulan bebas yang nampak seperti berada di lapangan terbuka, terangkat lebih tinggi dari bumi. Tatapan mata mereka adalah ke arah atas dan kemuliaan Tuhan hinggap atas mereka. Mereka melaungkan pujian kepada Tuhan. Mereka bersatu dan nampak seperti telah dibungkus dengan terang syurga. Di sekeliling kumpulan ini adalah beberapa orang yang datang di bawah pengaruh terang itu tetapi tidak menyatukan diri dengan kumpulan tersebut. Semua orang yang menghargai terang yang menyinari mereka menatap ke atas dengan penuh minat. Yesus memandang ke arah mereka dengan perkenan bahagia. Mereka menjangka bahawa Yesus akan datang. Mereka merindui kedatangan-Nya. Mereka tidak lagi memandang ke bumi walau sekali imbas pun. Sekali lagi aku melihat sekepul awan menyelubungi mereka yang sedang menunggu. Aku melihat mereka mengalihkan pandangan mata mereka yang letih itu ke bawah. Aku bertanyakan penyebab perubahan ini. Malaikat pengiringku berkata, “Mereka sekali lagi kecewa dalam penantian itu. Yesus belum lagi boleh datang ke bumi. Mereka harus menderita lagi untuk Yesus dan menahan ujian yang lebih besar lagi. Mereka harus meninggalkan kesalahan-kesalahan dan tradisi-tradisi daripada manusia dan kembali sepenuhnya kepada Tuhan dan firman-Nya. Mereka mesti ditulenkan, diputihkan dan diuji. Mereka yang dapat bertahan menghadapi cubaan yang pahit akan memperolehi kemenangan kekal.

Yesus tidak datang ke bumi sebagaimana yang dinanti-nantikan dengan gembira oleh kumpulan yang sedang menunggu kedatangan-Nya untuk menyucikan Sanktuari dengan menulenkan bumi dengan api. Aku melihat bahawa mereka betul dalam menghitung tempoh-tempoh nubuatan. Masa nubuatan berakhir pada tahun 1844. Kesilapan mereka adalah tidak memahami apa itu Sanktuari dan bagaimana penyuciannya. Yesus telah masuk ke tempat yang Maha Suci untuk menyucikan Sanktuari pada penghujung zaman itu.
Aku sekali lagi melihat ke arah kumpulan yang telah menunggu dengan kecewa itu. Mereka kelihatan sedih. Mereka dengan teliti memeriksa bukti-bukti iman mereka dan diikuti dengan menyusur hitungan tempoh-tempoh nubuatan namun tidak menemui kesalahan. Masa telah digenapi tetapi dimanakah Juruselamat mereka? Mereka telah kehilangan-Nya.

Kemudian aku ditunjukkan kepada kekecewaan para murid yang datang ke kuburan dan melihat tidak ada jasad Yesus di situ. Kata Maria, “Tuhan telah diambil orang dari kubur-Nya dan kami tidak tahu di mana Ia diletakkan.” Malaikat memberitahu para murid yang berduka cita itu bahawa Tuhan mereka telah bangkit dan akan mendahului mereka ke Galilee.

Aku melihat Yesus memandang ke arah mereka yang mengalami kekecewaan itu dengan penuh belas kasihan. Dia mengutuskan malaikat-malaikat-Nya untuk menunjuk arah minda mereka supaya menemui-Nya dan mengikuti-Nya di mana Dia berada, supaya mereka dapat memahami yang bumi ini bukanlah Sanktuari itu, bahawa Dia perlu masuk ke tempat yang Maha Suci Sanktuari di syurga untuk menyucikannya, untuk mengadakan pendamaian bagi Israel, untuk menerima kerajaan Bapa-Nya dan kemudian kembali ke bumi lalu mengambil mereka untuk tinggal bersama-Nya selama-lamanya. Kekecewaan para murid mewakili dengan tepat kekecewaan mereka yang menantikan Tuhan mereka pada tahun 1844. Aku dibawa semula ke masa bila Kristus dengan perarakan kemenangan masuk ke Yerusalem. Murid-murid yang bersuka ria  itu percaya yang Dia akan mengambil kerajaan itu dan akan memerintah sebagai seorang putera di dunia. Mereka mengikuti Raja mereka dengan harapan tinggi. Mereka mencantas cabang-cabang palma yang indah, menanggalkan pakaian luar mereka dan dengan keghairahan yang sungguh-sungguh menghamparkannya di laluan itu. Beberapa orang di antara mereka berjalan di hadapan dan beberapa orang lagi berjalan di belakang, berseru, “Hosana bagi Anak Daud, diberkatilah Dia yang datang dalam nama Tuhan, hosana di tempat yang maha tinggi!” Keghairahan itu telah mengganggu orang-orang Farisi dan mereka mahu Yesus menegur murid-murid-Nya. Tetapi Yesus berkata kepada mereka, “Aku berkata kepadamu, jika mereka ini diam, maka batu ini akan berteriak.” Nubuatan Zakaria 9:9 mesti digenapi, namun aku melihat murid-murid akan mengalami kekecewaan yang amat pahit. Dalam beberapa hari selepas itu, mereka mengikuti Yesus ke Kalvari dan melihat Dia mengalirkan darah dan remuk di kayu salib yang zalim itu. Mereka menyaksikan kematian-Nya yang azab itu dan membaringkan Dia di liang lahad. Hati mereka tenggelam dalam kesedihan. Penantian mereka tidak dapat direalisasikan dalam satu hal yang khusus. Harapan mereka mati bersama Yesus. Tetapi apabila Dia bangkit dari kematian dan menampakkan diri di hadapan murid-murid yang berduka cita, harapan mereka kembali pulih. Mereka telah kehilangan Juruselamat mereka, namun mereka menemui Dia.

Aku melihat bahawa kekecewaan mereka yang percaya dalam kedatangan Tuhan pada tahun 1844 tidak menyamai kekecewaan murid-murid. Nubuatan telah digenapi dalam perutusan malaikat pertama dan kedua. Perutusan itu diberi tepat pada masanya dan menyelesaikan pekerjaan Tuhan yang telah ditetapkan bagi mereka untuk disempurnakan.

Rujuk :      Daniel 8:14; Matius 21:4-16, 25:6; Markus 16:6-7,
Lukas19:35-40; Yohanes 14:1-3, 20:13;  2 Korintus 6:17; Wahyu 10:8-11, 14:7-8.

Tuesday, November 01, 2011

Perutusan Malaikat Kedua

24
Gereja-gereja tidak akan menerima terang daripada perutusan malaikat pertama. Bila mereka menolak terang daripada syurga, mereka tidak akan diperkenankan Tuhan. Mereka percaya kepada kekuatan mereka sendiri. Dengan penentangan mereka terhadap perutusan pertama, mereka meletakkan diri mereka di mana mereka tidak dapat melihat terang malaikat yang kedua. Tetapi kekasih Tuhan yang ditindas, menyahut perutusan itu, “Babilon sudah jatuh,” lalu meninggalkan gereja-gereja yang jatuh itu.

Pada pengakhir perutusan malaikat yang kedua, aku melihat satu terang besar daripada syurga bersinar ke atas umat Tuhan. Sinaran terang ini nampak terang seperti matahari. Aku mendengar suara-suara para malaikat berseru, “Lihatlah mempelai datang, keluarlah kamu menyongsong-Nya.”

Seruan tengah malam diberikan untuk memberi kuasa kepada perutusan malaikat kedua. Para malaikat dari syurga diutuskan untuk membangunkan orang-orang salih yang tawar hati dan menyediakan mereka untuk menghadapi pekerjaan besar di hadapan mereka. Orang-orang yang paling berbakat bukanlah orang yang pertama menerima perutusan ini. Para malaikat telah diutus kepada orang-orang yang rendah hati, yang setia dan memaksa mereka melaungkan seruan, “Lihatlah mempelai datang, keluarlah kamu menyongsong-Nya.” Mereka yang dipertanggungjawabkan dengan seruan itu pun bergegas dan dengan kuasa Roh Kudus menyebarkan seruan itu, membangkitkan saudara-saudara yang telah tawar hati. Seruan ini tidak berdiri pada hikmat dan kebijaksanaan manusia tetapi dalam kuasa Tuhan. Orang-orang salih Tuhan yang telah mendengar seruan itu tidak dapat menahannya. Orang-orang yang penuh dengan kerohanian akan lebih dahulu menerima perutusan ini dan mereka yang dahulunya mempelopori pekerjaan ini adalah yang terakhir menerima dan membantu mengumandangkan seruan, “Lihatlah mempelai datang, keluarlah kamu menyongsong-Nya.”

Di setiap pelusuk negeri, terang telah diberikan kepada perutusan malaikat yang kedua dan seruan itu mencairkan beribu-ribu orang. Perutusan itu bergerak dari kota ke kota dan dari kampung ke kampung sehingga umat Tuhan yang sedang menunggu itu bangun sepenuhnya. Banyak orang tidak membenarkan perutusan ini memasuki gereja-gereja dan satu kumpulan besar yang mempunyai kesaksian hidup dalam diri mereka meninggalkan gereja yang telah jatuh itu. Satu pekerjaan besar telah diselesaikan oleh seruan tengah malam itu. Perutusan itu telah memeriksa hati dan membawa orang-orang percaya untuk mencari pengalaman hidup bagi diri mereka sendiri. Mereka tahu bahawa mereka tidak boleh bersandar atas seorang dengan yang lain.

Orang-orang salih menantikan dengan rasa cemas kedatangan Tuhan dengan berpuasa, berjaga dan hampir sepanjang masa berdoa. Bahkan beberapa orang berdosa menantikan masa itu dengan kegerunan. Sementara itu orang ramai kelihatan seperti terhasut menentang perutusan itu dan menunjukkan roh Syaitan. Mereka mengolok-olok dan mencemuh. Di merata tempat kedengaran, “Tidak ada sesiapapun yang mengetahui hari dan masanya.” Para iblis amat bergembira di sekeliling mereka, menggesa mereka supaya mengeraskan hati dan menolak setiap sinar terang daripada syurga supaya mereka tetap dalam perangkap syaitan. Banyak orang yang mengaku menantikan Tuhan yang bukan sebahagian atau sebagai kumpulan dalam perkara tersebut. Kemuliaan Tuhan yang mereka telah saksikan, kerendahan hati dan kesetiaan mendalam orang-orang yang menunggu itu, bukti-bukti kukuh yang tidak dapat dinafikan menyebabkan mereka mengaku telah menerima kebenaran itu. Tetapi mereka tidak bertaubat. Mereka tidak bersedia. Satu semangat berdoa penuh takzim dan sungguh-sungguh dirasakan orang-orang salih dimerata tempat. Suatu rasa takzim hinggap pada diri mereka.

Para malaikat dengan penuh minat telah melihat hasil, telah mengangkat mereka yang telah menerima perutusan syurgawi dan mengeluarkan mereka daripada hal-hal duniawi untuk memperolehi bekalan besar daripada mata air keselamatan. Umat Tuhan kemudiannya diterima dengan Dia. Yesus memandang kepada mereka dengan kesukaan. Imej-Nya dipantulkan dalam diri mereka. Mereka telah membuat pengorbanan besar, satu penyerahan menyeluruh dan menantikan untuk diubah kepada kekekalan. Tetapi mereka ditakdirkan dengan sedihnya menghadapi kekecewaan. Masa yamg mereka nanti-nantikan untuk diselamatkan telah berlalu. Mereka masih di bumi dan kesan-kesan kutukan nampak lebih jelas lagi. Mereka telah meletakkan keinginan mereka ke atas syurga. Dalam penantian yang manis, mereka telah melalui penyelamatan kekekalan. Namun harapan mereka belum menjadi kenyataan.

Ketakutan yang telah hinggap pada banyak orang tidak hilang serta merta. Mereka tidak dengan serta merta berasa menang ke atas orang-orang yang telah mengalami kekecewaan. Tetapi oleh kerana tidak ada murka Tuhan yang kelihatan dan dirasai, mereka mula sedar dari ketakutan yang menimpa mereka dan memulakan ejekan, olok-olokan dan cemuhan. Umat Tuhan sekali lagi dimatangkan dan diuji. Dunia mentertawakan, mengolok-olokkan dan menegur mereka. Mereka yang percaya tanpa keraguan bahawa Yesus akan datang dan membangkitkan orang yang telah mati, mengubah orang-orang salih yang hidup, mengambil kerajaan dan memilikinya untuk selama-lamanya, merasakan seperti murid-murid Yesus. “Mereka telah mengambil Tuhanku dan aku tidak tahu ke mana mereka sembunyikan-Nya.”

Rujuk :Matius 24:36, 25:6; Yohanes 20:13; Wahyu 14:8